FreakGamers - Gaming community

Hi guest, Due the exclusive content , register are available only with invitation code. Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts.

Do you need one ? send a donation here : DONATE and we will send it to your paypal email in 12-24H . Thanks for support us.

News Ce este POWER SHELL si ce poti face cu el Windows 10

Charton

Freak level 5
Active user
Member
Messages
528
ReactionScore
4,045
Points
243
Ce este PowerShell?
Pentru a înțelege mai ușor ce este Windows PowerShell , ar trebui să definim prima dată ce este un shell . În informatică, un shell este o interfață care oferă acces la diferite servicii ale unui sistem de operare. Un shell poate fi bazat pe linia de comandă sau poate include o interfață grafică.

Windows PowerShell este un shell dezvoltat de Microsoft cu scopul automatizării a diverse sarcini. Acest shell puternic este bazat pe
Please, Log in or Register to view URLs content!
și include atât o interfață tip linie de comandă cât și un limbaj de scriptare.

Pe lângă asta, mai oferă și Windows PowerShell ISE . ISE vine de la Integrated Scripting Environment (mediu integrat de scriptare) și constă într-o interfață grafică ce îți permite să creezi scripturi (programe) fără să fie nevoie să tastezi comenzi întregi în linia de comandă.

Pentru a-ți da o idee despre cât de puternic este Windows PowerShell reține că, până în prezent, a fost folosit în întreaga familie de sisteme de operare Microsoft începând de la Windows NT 4.0.

Prima versiune de Windows PowerShell a fost lansată în Noiembrie 2006 pentru Windows XP, Windows Server 2003 și Windows Vista. Cea mai recentă versiune este Windows PowerShell 5.0 și este inclusă implicit în Windows 10. Ea este disponibilă și pentru Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 și Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 și Windows 8.1 (edițiile Pro și Enterprise).

Ce poți face cu PowerShell?
Microsoft a proiectat Windows PowerShell pentru a te ajuta să automatizezi și să rezolvi rapid diferite sarcini administrative care consumă timp și resurse. De exemplu, poți folosi Windows PowerShell pentru a afișa toate dispozitivele USB instalate pe unul sau mai multe calculatoare dintr-o rețea sau poți configura o sarcină care durează mult timp să ruleze în fundal în timp ce tu lucrezi la altceva. De asemenea, poți să identifici și să oprești procese care nu răspund la comenzi ori să filtrezi diferite informații despre calculatoarele dintr-o rețea și să le exporți în format HTML.

Opțiunile oferite de Windows PowerShell îți permit să simplifici și să automatizezi sarcini repetitive prin crearea de scripturi și combinarea mai multor comenzi.

Dacă ești un administrator de rețea, vei vedea că Windows PowerShell este foarte util în lucrul cu
Please, Log in or Register to view URLs content!
. Deoarece conține sute de comenzi configurabile, gradul de productivitate oferit de PowerShell este foarte ridicat.

PowerShell îți permite să faci mult mai multe lucruri decât pot fi dezbătute în acest articol. Dacă vrei să vezi câteva detalii despre ce este nou în ultima versiune de Windows PowerShell pentru Windows 10, deschide pagina oficială de la Microsoft:
Please, Log in or Register to view URLs content!
.


Unde pot găsi PowerShell în Windows 10?
Cea mai rapidă metodă de a deschide Powershell în Windows 10 este să folosești câmpul de căutare al Cortanei de pe bara de activități. Scrie cuvântul cheie " powershell" și apoi apasă pe rezultatul Windows PowerShell.O altă metodă de a deschide PowerShell este să folosești Meniul Start. Deschide Meniul Start din Windows 10 și navighează la folderul de aplicații Windows PowerShell. În el vei găsi scurtături atât pentru PowerShell cât și pentru PowerShell ISE. Dacă rulezi versiunea pe 64 de biți a Windows 10, vei găsi și scurtături pentru versiunile x86 (pe 32 de biți) pentru aplicațiile PowerShell.O altă metodă rapidă de a deschide PowerShell este prin utilizarea dialogului Executare. Apasă tastele Windows + R de pe tastatură pentru a deschide fereastra Executare , scrie " powershell" în ea și apasă pe OK.Indiferent de metoda pe care o alegi pentru a o lansa, rezultatul final va fi o fereastră PowerShell similară cu cea de mai jos.
Unde pot găsi PowerShell în Windows 8.1?
Daca nu ai o dală pentru Windows PowerShell pe ecranul Start , cel mai simplu mod de a deschide aplicația este să mergi pe ecranul Start și să tastezi "powershell" . Apoi, selectează PowerShell din lista de rezultate.Un alt mod de a deschide PowerShell este din lista de Aplicații : mergi pe ecranul Start și mută cursorul în colțul din stânga jos al ecranului, chiar sub ultima dală de pe prima coloană. Apasă pe pictograma cu o săgeată orientată în jos pentru a afișa lista de aplicații. Pe un dispozitiv cu ecran tactil, deschide ecranul Start și glisează în sus pentru a accesa lista de Aplicații .

Apoi, apasă pe scurtătura Windows PowerShell din categoria Sistem Windows .O a treia modalitate de a deschide Windows PowerShell este să apeși combinația de taste Windows + R pentru a deschide fereastra Executare , apoi să tastezi "powershell" și în final să apeși pe OK .Toate aceste metode vor lansa Windows PowerShell și îl vor afișa pe ecran, ca în imaginea de mai jos.Unde pot găsi PowerShell în Windows 7?
În Windows 7, poți să cauți după cuvântul cheie "powershell" în caseta de căutare din Meniul Start și să dai clic pe rezultatul corespunzător.De asemenea, poți folosi mouse-ul ca să navighezi prin Meniul Start și să mergi la "Accesorii -> Windows PowerShell" .Evident, poți folosi și fereastra Executare , la fel ca în Windows 8.1 sau Windows 10.

Cine folosește frecvent PowerShell?
Fără îndoială, PowerShell este arma preferată a multor administratori IT. Pe bună dreptate, deoarece poate simplifica foarte mult eforturile de gestionare a rețelelor companiilor.

Pentru a-ți da un exemplu, să spunem că gestionezi o rețea mare cu peste cinci sute de servere și trebuie să implementezi o nouă soluție de securitate care este dependentă de un anumit serviciu care trebuie să ruleze pe acele servere. Ați putea, desigur, să te autentifici pe fiecare server și să vezi dacă acel serviciu este instalat și funcționează. Dar este foarte posibil ca șeful tău să te admonesteze pentru timpul petrecut făcând acest lucru.

Dacă ai folosi PowerShell, ai putea rezolva această problemă în doar câteva minute, întreaga operațiune fiind posibilă printr-un singur script care adună informații despre serviciile de pe serverele respective și le scrie într-un fișier text, de exemplu. Asta da productivitate, nu?

Concluzie
După cum poți vedea din acest articol, Windows PowerShell este un instrument Windows foarte puternic. El aduce multe beneficii utilizatorilor avansați și profesioniștilor IT. Dacă ești un administrator de rețea și folosești Windows PowerShell frecvent, ne-ar face plăcere să îți auzim părerea despre acest instrument. Ne poți lăsa un comentariu la sfârșitul acestui articol.
 
Top